Lees verder onder de afbeelding
Foto: Merlijn Doomernik

Speciaal voor Terug naar het begin brengt auteur en journalist Pauline Broekema in de synagoge van Appingedam haar preek over ‘stille helden’. Aanleiding is haar laatste boek Het uiterste der zee: “De stille helden zijn mijn anker geweest. Naast alle ellende die ik tot me moest nemen om het boek te kunnen schrijven waren zij een bron van inspiratie. De wetenschap dat er altijd mensen zullen zijn die klaar staan voor je, die in tijden van spanning, van onderdrukking de rug recht houden én die dat om niets doen, die zich er niet op laten voorstaan. Daarom in dubbel opzicht de stille helden.”

Preek van de Leek
Met Preek van de Leek vragen we auteurs met een persoonlijk verhaal in een eeuwenoude formule een beetje boven zichzelf uit te stijgen. Weliswaar zijn de leken op hun eigen manier allemaal gewend om publiek op te treden, in de ‘Preek van de Leek’ zullen ze zich kwetsbaar moeten durven opstellen. Ze spreken niet vanuit hun functie of verantwoordelijkheid, maar vanuit hun persoonlijke drive. Met niets anders dan taal weten ze een nieuw of ander wereldbeeld te schetsen waar ze het publiek naar binnen willen trekken.

Meer lezen over Pauline Broekema?
“Sinds 1984 speurde Broekema naar dat unieke detail dat een reportage onvergetelijk kan maken. Je moet kijken, kijken, kijken. Het zit in de kleine dingen.” Afscheidsreportage van NOS. Klik hier. 

“Noodzaak tot wandelen om woorden te vinden voor het onzegbare”. Gesprek met Dagblad van het Noorden. Klik hier

www.preekvandeleek.nl
De Preek van de Leek is mogelijk dankzij het M.V.A. Dierckxfonds en het Lira Fonds.

Meer over de synagoge van Appingedam
Aan het begin van de twintigste eeuw had Appingedam een bloeiende Joodse gemeenschap. Verreweg de meesten van hen overleefden de Tweede Wereldoorlog niet. Wat blijft is het gebouw dat vroeger de synagoge was. Binnen herinnert een kast vol verhalen aan de levens van de mensen voor wie deze plek de spil van hun leven was. Lees meer

Festivaldag
zondag

Tijden
11.00-11.30
12.45-13.15
14.30-15.00

Locatie
Synagoge
Broerstraat 6, Appingedam