Op de vooravond van Terug naar het begin hebben we ROUTETIP #4 voor je samengesteld. Met het heerlijke weer in het vooruitzicht, nemen we je (met wat wonderwater van kunstenaar Allard Medema) op zondag 27 mei mee naar de zee en weer terug! Je passeert o.a. De Noorderlingen, Denker des Vaderlands René ten Bos en performer/rapper Saman Amini!

Uitgebreide info:

Vanaf 9.00 uur: Ruil je ticket om voor een polsbandje

Heb je je tickets omgeruild voor een polsbandje? Dan ben je bij elke festivallocatie welkom! Dit doe je bij de informatiecaravan in De Proeftuin achter de Nicolaikerk in Appingedam (Wijkstraat 32). Met koffie, taart en muziek is dit sowieso een fijne plek om je festivaldag te beginnen.

Route-info naar volgende locatie: stap op je fiets en vertrek naar de kerk van Solwerd (5 minuten fietsen), gelegen aan de rand van Appingedam aan Solwerderweg 5a.

Doorlopend: Allard Medema in de kerk van Solwerd

In de zestiende eeuw was de kerk van Solwerd een drukbezocht bedevaartsoord met geneeskrachtig water. Kunstenaar Allard Medema nam dit bijzondere verhaal als uitgangspunt, en maakt van de eenvoudige kerk van Solwerd de plek voor reflectie. Op een vriendelijke en ontwapenende manier nodigt Allard je uit om samen met hem de kracht en schoonheid van klaerblinckend water (en hemelslicht) opnieuw te ervaren. Een bijzondere manier om je tocht naar zee te starten!

Route-info naar volgende locatie: de volgende locatie is nog niet de zee, maar wel Biessum! (+_ 10 min fietsen). Aan Ossenweg 31 staat de mooie boerderij Hofstede: het podium en decor van De Noorderlingen. Leuk weetje: Biessum behoort tot de best bewaarde wierde van Groningen!

13.00 – 14.00: De Noorderlingen in Boerderij Hofstede in Biessum (Delfzijl)

”Gelukkige gezinnen lijken allemaal op elkaar, maar een ongelukkig gezin is altijd ongelukkig op zijn eigen manier.” – Lev Tolstoj (1877). De Productiegroep van De Noorderlingen bewerkt Tolstojs beroemde verhaal: er passeren talrijke locaties, vele personages, ontelbare gevoelens en duizenden gedachten. De lijn ontspoort van dat van Tolstois wanneer de realiteit om de hoek komt kijken. Welke rollen worden hier eigenlijk gespeeld? Deze keer niet in een kerk, maar geheel in Tolstojs stijl: in de prachtige boerderij Hofstede gelegen op de best bewaarde wierde van Groningen, Biessum. Haal diep adem en zet jezelf schrap. Deze voorstelling gaat allesbehalve over gelukkige gezinnen.

Route-info naar volgende locatie: vanaf Biessum nemen we je mee naar Groningen Seaports (Handelskade Oost 1, Delfzijl) gelegen aan de Eems. Dit is ongeveer 10 minuten fietsen.

14.30 – 15.15: Denker des Vaderlands René ten Bos in Groningen Seaports (Delfzijl)

Voor Denker des Vaderlands René ten Bos hebben we een bijzondere locatie uitgekozen: het kantoorgebouw van Groningen Seaports in Delfzijl. Met uitzicht op zee, brengt René ten Bos losbandige gedachtes over water. In een magistrale snelkookpan van overpeinzingen, vertelt hij over onze verhouding tot het water, en hoe deze zich weerspiegelt in ons denken. Hoewel hij in de filosofie en politiek een voorkeur voor droogte signaleert, op zoek naar vaste grond en watermanagement, neemt hij je mee in zijn zoektocht naar ‘waterig denken’. Verwacht geen gladde mening; via kronkels, omwegen, zijpaden en vluchtroutes wordt duidelijk hoe alles ooit begon met water. 

Route-info naar volgende locatie: geniet nog evn van het uitzicht, praat nog even naar en vertrek dan naar Uitwierde! (15 minuten fietsen).

 16.15-17.00: Saman Amini in de kerk van Uitwierde

Saman Amini is een artiest die je eigenlijk niet mag missen op Terug naar het begin. Zijn tour ‘Samenloop van Omstandigheden’ ontvangt de ene positieve recensie naar de ander: Dagblad van het Noorden gaf maar liefst 5 sterren! In het kerkje Uitwierde gaat Saman naar de basis en begeleidt hij zichzelf op piano om zijn nummers in de puurste vorm ten gehore te brengen. Hij zingt en rapt over zijn leven, de liefde en over alles wat nodig is om overeind te blijven als niets meer overeind staat. 

Route-info naar volgende locatie: vanaf Uitwierde is het nog maar 10 minuten fietsen naar Marsum. Een prachtig klein kerkje met het bijzonder kunstproject ‘Doublure’ van Sander Jorn Vermeulen.

Doorlopend: Sander Jorn Vermeulen in de kerk van Marsum

Als één van de oudste kerkjes in de provincie, spreekt het kerkje van Marsum misschien wel het meest tot de verbeelding. Het is de ideale plek voor kunstenaar Sander Jorn Vermeulen, die met zijn installaties verborgen verhalen aan het licht brengt: Je voelt aan alles dat de oude kerk al vele gebeurtenissen heeft doorstaan. Verbouwingen, Het Beleg van Delfzijl in de 19e eeuw, de afgravingen rond de wierde en oorlogsschade in WOII. Het is bijna verbazingwekkend dat het oude kerkje ondanks alles stand heeft gehouden. Met Doublure brengt Sander Jorn Vermeulen de zichtbare veranderingen in en om de kerk in beeld, en ontdek je hoe een eeuwigheid je ‘voorgetoverd’ wordt.

Route-info naar de volgende locatie: in De Proeftuin (15 minuten fietsen) sluit je je festivaldag in stijl af. Terwijl je geniet van een heerlijk menu of feestelijke hapjes, draait Swoolish Garage de beste plaatjes uit de goeie ouwe tijd. En wil je iets van je hart? Schuif dan aan bij Liekes (liefdes)brieven: met haar typemachine tovert ze jouw gedachtes om tot een (liefdes)brief. Zo bezorg je jezelf een mooie herinnering aan tien jaarTerug naar het begin!