Lees verder onder de afbeelding
Foto: Merlijn Doomernik

Kijkend uit het raam met drie kleine jongens om zich heen ziet zij hem wekelijks vanuit hun drukke stadse straat op de fiets vertrekken, op avontuur. Haar buurman doorkruist op zijn zwart-witte Giant Defy Aluxx kleine en nog kleinere Groningse dorpjes.

In de podcastserie Rondje om de kerk fietst Anne Jan nou eens niet door, maar knijpt hij in de remmen en gaat samen met zijn buurvrouw Karlijn Benthem op zoek naar de verhalen rondom de kerktoren. Ze laten zich leiden door de mensen die hier wonen, op de wierden die ooit bescherming boden tegen het stijgende zeewater. Zijn ze hier gelukkig? Wanneer niet? En denken ze er wel eens aan om te vertrekken? Wat betekenen dit dorp en dit gebied voor ze?

In elke aflevering stellen ze één plaats, één generatie en één persoon centraal. Tijdens een rondje om de kerk met een dorpeling wordt door toeval bepaald wat en hoeveel zij te weten komen. In de beschutting van de kerk lopen zo een persoonlijke geschiedenis en een dorpsverhaal door elkaar heen en wordt de omgeving voor de luisteraar tot leven gebracht. 

Luister hieronder naar de opnames voor je naar het festival gaat of download ze van iTunes of Spotify om te beluisteren terwijl je op de fiets zit.

Godlinze
Roberto Santanera: Een Italiaanse Godlinzenaar neemt ons mee langs het slaapkamerraam waar hij opgroeide, via het mediacircus rond de BioStabil naar zijn eigen goedlopende restaurant.

Anne van der Molen: Een oud-rector loopt met ons langs zijn rentenierswoning, Groninger taal en het wierdejuweel dat hij koestert en waar hij nog zo lang mogelijk van wil genieten.
Yara: Een stoere jongvolwassene neemt ons mee in een verhaal over de verleden tijd en een hoopvolle toekomst.

Garrelsweer
Robert Mertens: Een 28 jarige gamedesigner neemt ons mee via zijn ouderlijk huis, langs het Damsterdiep, een leeglopende kerk en een prima leven.

Locaties
Appingedam
Garrelsweer
Godlinze
Holwierde
Leermens

In het programma herken je de locaties met een podcastaflevering aan dit logo: