Lees verder onder de afbeelding
Foto: Koos Breukel

In weerwil van geluiden die de laatste tijd te horen zijn om die duistere kanten toch vooral te laten ‘rusten’, houdt schrijver Reggie Baay in de Molukse kerk een persoonlijk pleidooi tegen het vergeten. Waarom is het juist nu van belang dat we ook stilstaan bij die aspecten van onze geschiedenis die sommigen van ons juist willen vergeten? De Molukse kerk in Appingedam is een plek waar bij uitstek gedeelde geschiedenissen samenkomen. Die van Nederland en Indonesië, onder andere. Die gedeelde geschiedenis heeft mooie maar zeker ook duistere kanten.

“Een natie die verzuimt haar schaduwkanten uit het verleden onder ogen te zien en zich vooral laat voorstaan op haar historische ‘successen’, creëert een verkeerd zelfbeeld en loopt het gevaar – in haar blindheid – vooral anderen hautain de maat te nemen. Zo’n natie is niet alleen ongeloofwaardig en dwingt geen enkel respect af, maar brengt tegelijkertijd haar eigen toekomst in gevaar.”

Lees hier meer over wat Reggie Baay ons vertelde.

Preek van de Leek
Met Preek van de Leek vragen we auteurs met een persoonlijk verhaal in een eeuwenoude formule een beetje boven zichzelf uit te stijgen. Weliswaar zijn de leken op hun eigen manier allemaal gewend om publiek op te treden, in de ‘Preek van de Leek’ zullen ze zich kwetsbaar moeten durven opstellen. Ze spreken niet vanuit hun functie of verantwoordelijkheid, maar vanuit hun persoonlijke drive. Met niets anders dan taal weten ze een nieuw of ander wereldbeeld te schetsen waar ze het publiek naar binnen willen trekken.

www.preekvandeleek.nl
De Preek van de Leek is mogelijk dankzij het M.V.A. Dierckxfonds en het Lirafonds.

Festivaldag
zaterdag

Tijden
11.45-12.15
13.30-14.00
15.15-15.45

Locatie
Molukse kerk
Harkenrothstraat 2, Appingedam