Lees verder onder de afbeelding

In 2019 bestaat de Stichting Oude Groninger Kerken vijftig jaar. Dit gouden jubileum is aanleiding voor terugkijken, vooruitzien en natuurlijk vooral: vieren! Aan componiste Ellen Dijkhuizen werd opdracht verleend tot het maken van een compositie, waarin een ode aan de eeuwenoude kerken wordt gebracht.

Deze nieuwe compositie gaat in première tijdens de officiële verjaardagsviering van de Stichting Oude Groninger Kerken op 13 mei 2019. De compositie wordt uitgevoerd door Jong Vocaal Groningen en het Kamerorkest van het Noorden. Het geheel staat onder muzikale leiding van Merlijn Wackers.

Als allerlaatste voorstelling van het festival brengt de Ode aan de Groninger kerken ons weer samen in het festivalhart voor nog één hartstochtelijk concert.

Over de Ode
Om dit muziekstuk te maken ging Ellen Dijkhuizen terug naar de oorsprong van onze westerse christelijke muziek, de gregoriaanse hymne die de monnik Guido van Arezzo gebruikte om zijn leerlingen beter te leren zingen. Ook bedacht hij een manier om de noten op te schrijven: zo werd Guido van Arezzo de grondlegger van de muzieknotatie.

Op zoek naar de Johanneshymne in de Liber Usualis, het grote verzamelwerk van de Gregoriaanse Gezangen uit de 11eeeuw, vond Ellen Dijkhuizen de oorspronkelijke teksten. De door het koor gezongen coupletten worden nu door de muziekgeschiedenis heen in diverse stijlen ten gehore gebracht door eigentijds gebruik van strijkers, koperblazers en klarinet, gebaseerd op de betekenis van de tekst.

Meer over de Ode
Ellen Dijkhuizen vertelt hier meer over de achtergrond van de compositie ‘Ode aan de oude Groninger Kerken’.

Festivaldag
zondag

Tijden
18.00

Locatie
Nicolaïkerk
Wijkstraat 32, Appingedam

Podcast - klik op het logo