Met de keuze uit zo’n 100 voorstellingen, kun je misschien wel wat tips van ons gebruiken!  De zondag van Terug naar het begin zit vol verhalen. Het is tijd voor Routetip #2!

Samenvatting route:

Na je start in De Proeftuin met Noota Saxophone Duo, geniet je van poëzie van Jean Pierre Rawie in de synagoge van Appingedam, ontdek je in Jukwerd de sprookjesachtige voorstelling Koerikoeloem – en via de ongemakkelijke mythe van Marjolijn van Heemstra in Bierum, ben je in Eenum op de juiste plek voor  de nieuwe voorstelling van Karin Noeken! 

Uitgebreide info: 

10.30: Noota Saxophone Duo in De Proeftuin

Combineer het nuttige met het aangename: ruil in De Proeftuin je ticket om voor een polsbandje, en luister naar de muziek van Noota Saxophone Duo. Marijke Schröer (Nederlandse) en David Cristóbal Litago (Spanjaard) nemen maar liefst zeven saxofoons mee, om van alles te laten horen: van barok tot romantiek, van jazzy tot minimal en van middeleeuws tot modern. Op eigen wijze lichten ze de stukken toe, en vertellen ze je graag meer over de verschillende saxofoons.

Route-info naar de volgende locatie: de Synagoge is ongeveer twee straten verderop, dus op loopafstand van De Proeftuin.

12.00 – 12.45: Jean-Pierre Rawie in de Synagoge Appingedam

In gesprek met Joep van Ruiten leren we Nederlands meest geliefde dichter beter kennen: Jean Pierre Rawie. Ze delen hun gedachten over leven en leed, over vroeger toen alles beter was en (on)mogelijk geluk. Een programma dat je ontroert en geruststelt.

Route-info naar de volgende locatie: tijd voor een korte lunch in De Proeftuin of bij De Daame in Appingedam (zie kortingsbon achterop het programmaboekje) en dan snel met fiets of auto naar Jukwerd!

 14.00 – 15.00: Koerikoeloem in Jukwerd

In de weidse omgeving van Jukwerd (nieuwe festivallocatie) speelt deze voorstelling van Miranda Driessen zich af in de openlucht. Koerikoeloem is een muziektheatraal ritueel gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Tjitskes Jansen: “Als in een sprookje begint elke strofe in het gedicht van Tjitske Jansen met de woorden ‘Er was’. In de veelheid van verhalen die volgen, ontstaat het beeld van een leven, waarin elke poging grip te krijgen daarop een onbegonnen zaak lijkt. Koerikoeloem doet ons beseffen dat -ondanks alles- het leven en de wereld niet maakbaar zijn en we maar een deel in de hand hebben.” Ervaar het zelf, in Jukwerd!

Route-info naar de volgende locatie: Het is ongeveer 20 minuten fietsen naar Bierum. Extra leuk: fiets je via Holwierde dan ontdek je onder het viaduct de Fantasiedieren-dierentuin!

15.30 – 16.15: Marjolijn van Heemstra in Sebastiaankerk Bierum

De reacties op haar spraakmakende roman ‘En we noemen hem’ bleven binnenstromen bij Marjolijn van Heemstra. Binnen de eeuwenoude muren van de Stefanuskerk van Bierum vertelt ze over haar historische zoektocht naar het ware verhaal achter ‘Bommenneef’: haar oudoom die als zogenaamde verzetsheld was uitgegroeid tot familielegende. Stukje bij beetje ontdek je hoe de geschiedenis steeds ingewikkelder en intrigerende wordt…

Route-info naar de volgende locatie: van Bierum naar Eenum is een fietstocht van ruim een half uur, maar wel een hele mooie: langs de wierdedorpen Losdorp en Godlinze.

17.15 – 18.00: Karin Noeken in de kerk van Eenum

In Eenum speelt Karin Noeken haar nieuwe voorstelling: Een familiereünie. Al gravend in haar familieverleden, maakte Karin een spannende voorstelling over erfelijkheid. In de kerk van Eenum ontdek je hoe verhalen uit het verleden leiden tot nieuwe ontmoetingen, inzichten en ontnuchterende onthullingen. 

Route-info naar de volgende locatie: in De Proeftuin sluit je je festivaldag in stijl af. Terwijl je geniet van een heerlijk menu of feestelijke hapjes, draait Swoolish Garage de beste plaatjes uit de goeie ouwe tijd. En wil je iets van je hart? Schuif dan aan bij Liekes (liefdes)brieven: met haar typemachine tovert ze jouw gedachtes om tot een (liefdes)brief. Zo bezorg je jezelf een mooie herinnering aan tien jaar Terug naar het begin!