“Alsof er al muziek door de lege ruimte stroomt”

Lees verder onder de afbeelding
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Foto: Bert van As

Het kerkje van Heveskes is het eenzaamste kerkje in de provincie Groningen. De huizen eromheen zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor de chemische industrie van Delfzijl. Je ruikt de fabrieken, ze zijn het decor van het kerkje. De rails er voorlangs maken een symbolische verbinding tussen religie en de moderne industrie. Al sinds de omgeving van de kerk is gesloopt en het interieur van de kerk dezelfde behandeling heeft ondergaan, is het een prachtige locatie voor kunstenaars. Zo ook voor kunstenaar Richard Bolhuis die zijn installatie Heveskes baseert op deze unieke locatie. Hoe kwam hij terecht in het midden van nergens?

Waarom Heveskes?
“De leegte in deze kerk spreekt me aan. Het gebrek aan protserige ornamenten. Het mysterieuze, bizarre ‘decor’ van het Chemiepark Delfzijl staat in schril contrast met het eeuwenoude kerkje. Ik ben gefascineerd door kleine sobere kerkjes in de provincie Groningen. Het kerkje van Oostum, gelegen op een wierde, is ook zo’n betoverende locatie. De akoestiek in deze kerkjes is heel natuurlijk. Het is alsof er al muziek door de lege ruimtes stroomt.

Mijn werk is locatie-specifiek; het kerkje wordt onderdeel van de installatie. Ik reageer op de sfeer en de akoestiek van de ruimte. In het kerkje van Heveskes ligt de nadruk op mijn films en soundscapes. Ik maak muziek, tekeningen en films. Maar ik kan deze disciplines niet los van elkaar zien. In mijn werk is alles met elkaar verbonden.”

Bolhuis is een Groningse naam. Liggen je wortels in deze provincie?
“Mijn opa kwam uit Midwolda en mijn oma kwam uit Meeden. Ik voel me thuis in de provincie Groningen. Het zit blijkbaar in mijn genen. Ik ben momenteel bezig met twee films, Oldambt en Delfzijl. In deze non-lineaire films, met enkel abstracte soundscapes en zonder dialogen, belicht ik de verscheidenheid van deze prachtige onderbelichte gebieden. De weidsheid en de meditatieve rust in deze landschappen lenen zich goed voor mijn zwart-wit films waarin tijd geen rol speelt.”

Je treedt op zaterdagavond 25 mei samen met sarangi-speler Vincent Swierstra op. Hoe is een Indiaas instrument in Groningen beland?
“Hoe die landing ging weet ik niet. Maar Vincent heeft een prachtig boek geschreven: De Magiër (Memoires van een Dwaas) waarin zijn sarangi een grote rol speelt. Ik heb Vincent uitgenodigd om met mij in het kerkje van Heveskes op te treden als onderdeel van mijn installatie daar. Ik ben erg benieuwd hoe zijn sarangi in het kerkje klinkt. Improviseren met Vincent is een soort van onbegrensd thuiskomen.”

De installatie Heveskes is tijdens het festival doorlopend te bezoeken in het kerkje van Heveskes. Op zaterdagavond treedt Richard Bolhuis op samen met sarangi-speler Vincent Swierstra. Lees hier meer

Met de bus naar Heveskes
Om 20.00 uur vertrekt er een bus bij de Nicolaïkerk in Appingedam, voor een retourtje Heveskes-Appingedam. Schrijf je hiervoor in bij de Informatiecaravan in De Proeftuin!

Foto: Richard Bolhuis & Joséphine Kurvers