Koorbazen is ontstaan om aan te tonen dat mannenkoren absoluut nog van deze tijd zijn. Deze mannen, van jong tot oud, brengen wat teweeg onder het publiek (en trekken zich niets aan van muzikale genres). En het volgende moment brengen ze je weer tot verstilde ontroering… We spraken met Hans Riepma, die in Appingedam opgroeide maar nu in Zwolle woont. Hoe is het voor hem om weer in Groningen te zingen?

Hoe kwam je terecht bij Koorbazen?

“Op het schoolplein van mijn dochter kreeg ik van een andere vader de vraag: ‘Zeg Hans, wanneer heb jij voor het laatst iets voor het eerst gedaan?’ Hij doelde op zingen in een koor, iets doen buiten je comfortzone. Toen ben ik meegegaan naar een open repetitie van Koorbazen. Het was indrukwekkend – ze zongen ‘Exit Music’ van Radiohead en ik was direct verkocht! Dat is nu drie jaar geleden.”

“Die echo geeft je kippenvel”

Hoe is zingen in een kerk anders dan op een andere locatie?

“We hebben als Koorbazen al op veel gekke plekken opgetreden, zoals een station en een fabriekshal. Met Kerst zongen we in een kerk in Kampen. Door de imposante akoestiek van een kerk krijg je een heel mooie harmonie. Die echo geeft je kippenvel.”

Je gaat tijdens het festival op bekend terrein zingen, in Loppersum. Hoe is dat?

“Heel bijzonder. Ik heb affiniteit met het gebied, ik ben er opgegroeid. In Loppersum zelf kwam ik wel op vrijdagavond, om te stappen in jeugdsoos Flits. Het mooiste vind ik het uitgestrekte Groningse landschap. Dat voelt nog steeds als thuis.

Iedereen zou eigenlijk eens een toeristische route in de eigen stad of provincie moeten doen. 

Foto's: Erik Franssen

Dat heb ik in Groningen nooit gedaan! Ik ben vroeger wel in meerdere kerken geweest. Ze zijn fantastisch mooi, juist in combinatie met het landschap. Je ziet ze stuk voor stuk al van ver liggen.”

Lees hier meer over de voorstelling van Koorbazen op Terug naar het begin!