Lees verder onder de afbeelding

Groningen herbergt in toenemende mate grote aantallen buitenlandse inwoners, studenten maar ook werknemers van de universiteit en diverse internationaal georiënteerde bedrijven. Om deze mensen kennis te laten maken met het festival, hebben we Joost Nussy gevraagd om Engelstalige bezoekers door het festivalprogramma te gidsen. Als ervaren gids voor City Central, VVV Groningen en het Groninger Museum laat hij graag ook de provincie zien. Hij is enthousiast: zo vaak krijg je namelijk niet de kans om mensen te introduceren tot het mooiste land van Nederland.

“Ik wil het gebied verlevendigen door vanuit een brede context en geschiedenis naar het landschap te kijken – wat is die Groningse provincie? Hoe heeft de geschiedenis het landschap beïnvloed? Hoe hebben landschappelijke kenmerken als wierden en maren betekenis voor de mensen nu?”

Welke locaties hij precies met de groep gaat bezoeken, vertelt hij nog niet. Maar als hij gevraagd wordt naar mooie plekken in het festivalgebied, noemt hij een hele lijst.

“De Molukse Kerk in Appingedam is ook voor veel Nederlandse mensen nog onbekend terrein. Het vertelt een verhaal op zich, dat voorbij het klassieke Groningse landschap gaat. Centrum Kabzeël, in de stijl van de Amsterdamse school, vind ik ook heel mooi. En de Hangende Keukens natuurlijk. Buiten Appingedam vind je bijvoorbeeld de Mariakerk van Krewerd. Dat orgel is cool: het oudste orgel van Groningen! Marsum is een mooie plek om stil te staan. Al die leegte, met dat eenzame kerkje erin. Welk verhaal kan dat vertellen?”

Maar willen mensen eigenlijk wel de provincie in? In de stad is al zoveel te doen…

“Het is heel gemakkelijk om op te gaan in de stad. Maar de Ommelanden liggen bijna letterlijk in je achtertuin en het zou zonde zijn die te missen. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat ‘kaal’ of ‘leeg’ niet gelijkstaat aan ‘saai’. Ik wil schoonheid laten zien in iets wat verondersteld wordt lelijk te zijn. Als je op die manier kijkt zorg je altijd voor verrassingen voor jezelf. Dan voel je de harmonie in het landschap: het groen, het blauw, het rood van de stenen… Nu vind je me zeker heel zweverig. Maar kijk: op het eerste gezicht is een kerk een kerk. Dan gaat het je opvallen dat iedere Groningse kerk zijn eigen karakter heeft. Hoe langer je kijkt, hoe meer details je ziet. Je komt langzaam in een andere wereld terecht, een middeleeuwse wereld waar in ieder dorpje de eigen kerk als een stevige rots in het landschap stond. De kerken zijn een symbool van ontwikkeling, de dragers van de Groningse identiteit. Ik hoop dat ik deze wereld dichter bij mensen kan brengen en een drang in ze opwek om méér te gaan ontdekken.”

Read this interview in English here. Meer informatie over de mogelijkheden voor buitenlandse bezoekers vind je hier.