Wat vond je van Terug naar het begin?

Terug naar het begin 2019 is voorbij… Iedereen die heeft meegeholpen het festival een succes te maken: hartelijk bedankt en… op naar 2020!

P.S. Als je tien minuten hebt, wil je ons dan laten weten wat je van het festival vond? Bedankt!

Beeldverslag: elfde festivaleditie

Foto’s Siese Veenstra en David Vroom

Feest in De Proeftuin

In de Proeftuin was het de hele dag feest, met de Dag van de Amateurkunst, de Kindertuin, heerlijk eten en drinken, Swoolish Garage en nog veel meer!

Ga je naar Zeerijp? Wees op tijd!

Academie Minerva en Prins Claus Conservatorium hebben een prachtige belevenis gemaakt in de Jacobuskerk van Zeerijp. Zo mooi, dat iedereen erheen wil. Dat begrijpen we wel, maar… er kunnen maar vijftig mensen naar binnen per voorstelling. Wees dus ruim op tijd als je verzekerd wilt zijn van een plekje!

De Proeftuin wordt opgebouwd

Interview: Geboren Damster Hans Riepma komt met Koorbazen weer naar het noorden

“Die echo geeft je kippenvel”

Foto: Erik Franssen

Koorbazen is ontstaan om aan te tonen dat mannenkoren absoluut nog van deze tijd zijn. Deze mannen, van jong tot oud, zingen het publiek ondersteboven (en trekken zich niets aan van muzikale genres). Maar het volgende moment brengen ze je weer tot verstilde ontroering… We spraken met Hans Riepma, die in Appingedam opgroeide maar nu in Zwolle woont. Hoe is het voor hem om weer in Groningen te zingen?

Lees het interview hier!

Podcastserie: Rondje om de kerk

Karlijn Benthem en Anne Jan Toonstra stapten van de fiets op vijf plekken in het festivalgebied en maakten een rondje om de kerk met een bewoner. Beluister de podcasts hieronder (klik op de kerkjes) of download ze van Spotify of iTunes! Lees meer

#1: Godlinze
#2: Leermens
#3 Appingedam
#4 Garrelsweer
#5 Holwierde

Plattegrond festivalgebied met tips van Sanne Meijer

Weet jij al waar je heen gaat? Deze plattegrond maakt het een stuk gemakkelijker. Klik op de afbeelding om hem te vergroten of bekijk hem in onze festivalkrant, op de middenpagina!

Extra leuk: onze gids Sanne Meijer geeft festivaltips.

Interview: Richard Bolhuis over leegte en betovering

Ken jij het eenzaamste kerkje van Groningen?

Richard Bolhuis liet zich inspireren door de lege kerk van het verdwenen dorp Heveskes voor zijn installatie. Tegen de achtergrond van Chemiepark Delfzijl staat alleen dit kleine, oude kerkje nog trots overeind. Lees het interview hier!

Op zaterdagavond treedt Richard op samen met sarangi-speler Vincent Swierstra. Om 20.00 uur vertrekt er een bus bij de Nicolaïkerk, voor een retourtje Heveskes-Appingedam. Schrijf je hiervoor in bij de Informatiecaravan in De Proeftuin!

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Foto: Bert van As

Festivalkrant Terug naar het begin 2019

Dit jaar geen programmaboekje, maar wel een complete festivalkrant! Met het programma, de plattegrond, eet- en drinktips en natuurlijk de Kindertuin. Misschien wordt de krant bij jou thuis bezorgd en anders pak je hem van de stapel in De Proeftuin. Steek hem in je tas en ga op ontdekkingstocht!

Oproep: zing mee met het openingslied van Terug naar het begin

Rasmuzikanten Johannes Peetsma en Marius van der Leij van de band The Given Horse schreven en zongen vorig jaar een speciaal openingslied voor festival Terug naar het begin. Dit jaar brengen ze dit nummer weer ten gehore, en nodigen jou nu uit mee te zingen. Met zoveel mogelijk stemmen (en mensen) zorgen we samen voor een extra feestelijke start van het weekend. Een mooi initiatief, in gang gezet in samenwerking met Stichting IVAK.

 

Meedoen? Geef je op via hallo@ivak.net, en je krijgt de tekst van het openingslied toegestuurd zodat je thuis vast kunt oefenen!

Datum: vrijdag 24 mei
Start: 19.00 uur (kom op tijd, zodat je het lied niet mist)
Locatie: achter de Nicolaïkerk in Appingedam

The Given Horse geeft ook een eigen optreden: lees meer

Ontdek dit jaar drie nieuwe locaties

Er doen dit jaar maar liefst drie nieuwe locaties mee aan het festival: het eenzaamste kerkje van Groningen in Heveskes, de stoere dijk van Delfzijl en Het Oude Kerkje van Garrelsweer.

Foto: Thomas Dhanens
In Het Oude Kerkje van Garrelsweer zie je theatermaker Sien Vermaele, die mensen vroeg ‘Wil je met me koken?’ voor haar voorstelling Witlof from Syria.
Richard Bolhuis neemt het bijna vergeten kerkje van Heveskes als uitgangspunt voor de gelijknamige scenische installatie en een muzikale performance.
Marcel Blekendaal is de enige polderwachter van Nederland. Samen met Waterschap Noorderzijlvest vertelt hij het verhaal van de dijk van Delfzijl en de eeuwige strijd met het water.

Preek van de Leek

Pauline Broekema | Nazmiye Oral | Lieke Marsman | Reggie Baay

Zij zijn het al gewend om in het openbaar te spreken. Maar de Preek van de Leek is toch heel anders dan een ‘gewone’ lezing. Voor dit landelijke concept vragen we auteurs niet om over hun werk te vertellen maar juist een persoonlijke boodschap te brengen. Auteurs Reggie Baay, Pauline Broekema, Lieke Marsman en Nazmiye Oral klimmen op de figuurlijke preekstoel en spreken over wat hun na aan het hart ligt. De preken zijn ’s ochtends een moedig begin van je festival, of doe er één tussendoor als je toe bent aan wat scherpte, bravoure of tegendraadsheid… 

Foto: Merlijn Doomernik
Foto: Simone Peek
Foto: Koos Breukel

Speciaal voor Terug naar het begin brengt auteur en journalist Pauline Broekema in de synagoge van Appingedam haar preek over ‘stille helden’, haar bron van inspiratie.

Lees meer

In de Johanneskerk van Losdorp is op zondag het woord aan Turks-Nederlandse actrice en schrijfster Nazmiye Oral. Op zoek naar zachtmoedige confrontaties.

Lees meer

Op zaterdag laat schrijfster Lieke Marsman je met haar preek in de Johanneskerk van Losdorp diep in de eigenaardigheden van het menselijk bewustzijn duiken.

Lees meer

In weerwil van oproepen om die duistere kanten toch vooral te laten rusten, houdt schrijver Reggie Baay in de Molukse kerk een persoonlijk pleidooi om niet te vergeten.

Lees meer

Een concept van www.preekvandeleek.nl

Language no problem

You may have noticed a new button in our website menu: an English page to help English-speaking people who would like to come to festival Terug naar het begin. Together with City Central we offer a guided tour in English and in the programme you’ll find a sign indicating which performances are enjoyable without an intimitate knowledge of the Dutch language.

Click here to read an interview with tour guide Joost Nussy!

Misschien is het je al opgevallen dat er een nieuwe knop in ons websitemenu staat: een Engelse pagina, met informatie over het festival voor mensen die geen (vloeiend) Nederlands spreken. Samen met City Central bieden we dit jaar een gegidste tour in het Engels aan en in ons programma staat aangegeven welke voorstellingen ook leuk zijn voor Engelstaligen.

Lees hier een interview met festivalgids Joost Nussy!

Gezocht: Wandelbegeleiders ‘Trage Paden’

Op 25 en 26 mei hebben bezoekers van Festival Terug naar het begin de unieke kans om te wandelen tussen Uitwierde en Marsum over een speciaal opengesteld oud kerkepad. Theatermaker Sijas de Groot zoekt voor dit project wandelbegeleiders. Meedoen of gewoon nieuwsgierig? Lees meer!

Voor het eerst: gezinsprogramma op Terug naar het begin

Dit jaar voor het allereerst op het festival: de Kindertuin met activiteiten voor kinderen en hun ouders/verzorgers. Kom naar de voorstelling Ik zie, ik zie wat jij ziet van Studio Tape in de Nicolaïkerk en ga op bezoek bij Moes de Mus, Meneer Mol en Moes de Mos om allerlei leuke dingen te doen.

We hopen dat zoveel mogelijk kinderen naar de Kindertuin komen. Ook kinderen van wie de ouders niet zoveel te besteden hebben. Daarom werken we samen met platform Kans voor uw Kind: doet u nu een donatie van € 10,- in onze ticketshop, dan bieden zij een gezinsticket voor maar € 8,- aan op hun website! Lees meer

Nieuwe namen: muziek om aandachtig bij te luisteren

Saartje Van Camp – Komma

Celliste en zangeres Saartje Van Camp komt naar Terug naar het begin!

Kinderliedjes zijn vaak helemaal niet kinderachtig, ontdekte ze. Ze gaan over de grote dingen in het leven. Saartje brengt ze naar de kerk van Eenum.

“In dorpen speelt het leven zich vaak rondom de kerk af: zoek je de bakker, dan loop je richting de kerktoren. Als je een kerk binnengaat, dan stap je in een tijd die al heel lang bezig is en die ook na jou nog doorgaat.”

Lees het interview met Saartje Van Camp

Tolls & Esther de Jong – Graven en varen

In de synagoge van Appingedam ontvangen we op zaterdag 25 mei singer-songwriters Esther de Jong en Tolls.

Ze spelen hun programma ‘Graven en varen’…

Esther sleurt je met haar liedjes mee naar een ondergrondse wereld waar altijd ruimte is om dieper te graven.

Tolls verlaat het land juist voor de zee: over de golven van de Waddenzee scheren zijn melodieën naar de horizon.

Bekijk het programma

Jongerenplatform ② maakt voorstelling voor kerk Wirdum

Met een octet cellisten en een rol voor het kerkorgel, wordt de kerk van Wirdum onderdeel van Nice guys always finish last. We vroegen Jurgen van Tolie, voorzitter van jongerenplatform ② van NITE, NNT & Club Guy and Roni, naar zijn nieuwe voorstelling.  

“Ik vind de kerk een plek van bezinning – dat willen we met de voorstelling aanscherpen. Het is een plek waar je het leven kunt overdenken. ‘Nice guys always finish last’ nodigt het publiek uit dat ook te doen.”

Lees meer

Foto: Rick Biemolt & Myrthe van der Heide

Laatste kans voor vroege vogels

Deze week krijg je van ons nog korting op je festivaltickets.
10 % op alle kaarten! Een mooier begin van de lente is er niet.

Wees er snel bij en profiteer tot 1 april van de korting in onze ticketshop.

Pieter de Graaf, Broeder Dieleman en Marlene Bakker op TNHB 2019

Met zang en muziek brengen de Zeeuwse Broeder Dieleman en Groningse Marlene Bakker het landschap tot leven…

Gek op pianomuziek? Dan mag je Pieter de Graaf niet missen! De Kyteman Orchestra-toetsenist ging terug naar de basis om zijn eigen klank te vinden. En was nog nooit zo goed.
Lees meer!

Kamerorkest van het Noorden opent elfde editie

“Van Niets Iets maken”. Voor de opening van Terug naar het begin bundelen kunstenaars de krachten voor Genesis, a new beginning. De jonge musici van Kamerorkest van het Noorden werken samen met Tatiana Koleva (marimba), Eduardo Canto Arce (viool) en Guus Kuijer (verteller). Lees meer!

Donateurs jarige Stichting Oude Groninger Kerken krijgen Gouden Arrangement cadeau

De SOGK zet zich al vijftig jaar in voor de prachtige Groninger kerken. Dat laten we natuurlijk niet aan ons voorbijgaan. Daarom krijgen alle donateurs van de SOGK tijdens de komende editie van Terug naar het begin een cadeautje: het Gouden Arrangement.

Lees meer!

Mooie aankondiging Tijd & Melancholie in Het Parool 

Op zondag 26 mei 2019 in Donatuskerk Leermens. 

Klik op afbeelding voor de hele aankondiging

Vrijwilligers gezocht 

We hebben jullie nodig! Met zoveel prachtige festivallocaties moeten er ook veel enthousiaste gastheren en -vrouwen aanwezig zijn om de bezoekers de weg te wijzen, kaarten te controleren en koffie en thee te schenken. Bovendien bedelven ze de artiesten onder goede zorgen. Wie helpt ons? Lees meer!

Kaartverkoop 2019 nu al van start!

2019 beginnen we voorspoedig! Zo voorspoedig, dat je nu al tickets kunt bestellen met vroege-vogel-korting. Ondertussen speuren we naar nieuwe acts, en zorgen we ervoor dat er dit jaar weer mooie dingen gaan gebeuren in oude Groninger kerken. Ook hebben we aan ons assortiment twee nieuwe tickets toegevoegd: de gezinskaart (lees meer) en een kaart waarmee je ‘met gids op fietsexpeditie’ (lees meer) kunt.

Foto's editie 2018

Bekijk hier de foto’s van de tiende editie van het Festival Terug naar het begin van fotografen Kees van de Veen en David Vroom.