Lees verder onder de afbeelding
Foto: Simone Peek

“Marsmans gedichten zijn gevoelig, introvert en afgrondelijk. Ze dwalen door het menselijke innerlijk en laten onderwijl universele zaken zien. Haar belangrijkste poëtische drijfveren zijn onzekerheid en twijfel. In alle soorten en maten: sociale onzekerheid, levensangst, kleine en grote twijfels, hoe moet je je gedragen, waar vind je houvast?”. Met deze woorden van Vrij Nederland zal het geen verrassing zijn dat Lieke Marsman je met haar preek diep in de eigenaardigheden van het menselijk bewustzijn laat duiken.

Nog maar twee jaar terug schreef ze haar geëngageerde debuutroman, Het tegenovergestelde van een mens, over klimaatverandering. Bovendien verscheen onlangs haar bundel De volgende scan duurt vijf minuten, geschreven nadat er kanker bij haar geconstateerd werd. Schipperend tussen het persoonlijke en het politieke geeft Lieke deze preek een geheel eigen lading.

Preek van de Leek
Met Preek van de Leek vragen we auteurs met een persoonlijk verhaal in een eeuwenoude formule een beetje boven zichzelf uit te stijgen. Weliswaar zijn de leken op hun eigen manier allemaal gewend om publiek op te treden, in de ‘Preek van de Leek’ zullen ze zich kwetsbaar moeten durven opstellen. Ze spreken niet vanuit hun functie of verantwoordelijkheid, maar vanuit hun persoonlijke drive. Met niets anders dan taal weten ze een nieuw of ander wereldbeeld te schetsen waar ze het publiek naar binnen willen trekken.

Meer lezen over Lieke Marsman? 
“Ik had het nodig om over politiek te schrijven, om de kanker mij niet helemáál over te laten nemen”: interview in De Volkskrant. Klik hier

“Lieke Marsman (1990) drukt haar lezers met de neus diep in de eigenaardigheden van het menselijk bewustzijn. Je denkt: moeten we er niet mee naar een therapeut, maar raakt er al lezende van overtuigd dat het ook in de poëzie kan.” Lees waarom je Lieke Marsman moet lezen in Vrij Nederland. Klik hier

www.preekvandeleek.nl
De Preek van de Leek is mogelijk dankzij het M.V.A. Dierckxfonds en het Lira Fonds.

Festivaldag
zaterdag

Tijden
11.00-11.30
12.45-13.15
14.30-15.00

Locatie
Johanneskerk
Fraeilemaweg 18, Losdorp