Meer tekst onder afbeelding
Foto: Rick Biemolt & Myrthe van der Heide

② (voorheen NNTWEE) is het jongerenplatform van het Noord Nederlands Toneel en dansgezelschap Club Guy & Roni. Voor Terug naar het begin maken ze de voorstelling Nice guys always finish last. Die titel roept een beeld op van het stereotype uit de internetcultuur: een sneu type die vrouwen ervan beschuldigt hem niet aantrekkelijk te vinden omdat hij te aardig is. Voorzitter Jurgen van Tolie vertelt hoe ② dat beeld omkeert.

“We willen de Nice Guy niet als zielig figuur afschilderen, maar wel zijn worsteling delen. Hoe hij zoekt naar zijn positie in de maatschappij, hoe hij over zich heen laat lopen, over zijn band met zijn ouders. De voorstelling vertelt het verhaal van de ‘Nice Guy’ zonder dat hij op het podium verschijnt. Aan het woord komen zijn vader, zijn foute beste vriend, zijn ex-vriendin en iemand die hij alleen kent van een internetforum. Dat heeft, hopen we, het effect van een karakterbeschrijving in een boek: het publiek kan deze perspectieven bij elkaar optellen en krijgt zo een beeld van de Nice Guy. Ze kunnen zichzelf of anderen daarin herkennen.”

“Ik vind de kerk een plek van bezinning – dat willen we met de voorstelling aanscherpen. Het is een plek waar je het leven kunt overdenken. ‘Nice guys always finish last’ nodigt het publiek uit dat ook te doen.”

“We werken met een octet cellisten, voornamelijk van het Prins Claus Conservatorium. Zij vertolken met hun muziek de emoties van de Nice Guy. Ook zonder dat we hem zien voelen we dus zijn reactie op de dialoog van de mensen op het podium. Thomas Muis, de componist van het stuk, bespeelt ook het orgel van Wirdum tijdens de voorstelling. De kerk wordt zo onderdeel van de voorstelling. Ik vind de kerk een plek van bezinning – dat willen we aanscherpen. Het is een plek waar je het leven kunt overdenken. Nice guys always finish last nodigt het publiek uit dat ook te doen.”

Bekijk het programma!

Regie: Jurgen van Tolie | Tekst: Wasse Jonkhans | Muziek: Thomas Muis